Et aktivt liv med Welsh

Hvis en Welsh skal leve det gode liv og dermed være til glæde for familien, bør den have rigeligt med aktivitet, især i de unge år.

 

Træning/aktiviteter

Som et absolut minimum bør en Welshhvalp deltage i hvalpemotivation, hvor den møder andre hvalpe og får oplevelsen af at opleve noget sjovt og får blid og grundlæggende træning/øvelser med sin fører/ejer, der knytter et godt bånd mellem parterne.

Derefter kan følge unghundetræning, hvor der kræves lidt mere af hunden med grundlæggende lydighed, stadig med positiv indlæring.

Dernæst kan jagttræning være en rigtig spændende oplevelse for Welshen, som jo er en jagthund.

Man behøver ikke være jæger og gå på praktisk jagt for at få stor fornøjelse af denne træning, men den giver hunden mulighed for at bruge de evner og anlæg, den er født med.

Endnu engang er samarbejdet med føreren af stor værdi.

Ved man, at hunden skal bruges til jagt, starter man naturligvis straks ved hjemkomst med jagtrelaterede øvelser som en del af legen med hvalpen.

Jeg anbefaler, at man fortsætter træning som vedligehold og konstruktivt samvær.

 

 

Der findes i dag mange former for aktiviteter med hund, hvis man ikke ønsker det skal handle om jagt.

Welshen har en fantastisk næse og er et unikum til at finde vildt og apportere det, så dette kan man udnytte ved f.eks. Nosework og Schweiss.

Da den er så agil (!), kan Agility også være en mulighed men her skal ejeren også være i god form!

En god leg i haven, vil en Welsh også nyde og her kan hele familien deltage.

En gåtur hvor den får lov at bruge næsen, måske i fri dressur, hvor det nu er tilladt men har den stort jagtinstinkt, så vær på vagt hvis den får fært af en hare, så kan den være over alle bjerge som et lyn, som jeg selv har prøvet og det var bestemt ikke sjovt!

Jeg har skrevet en artikel om at træne med en Welsh til Spaniel Nyt, som kan læses til inspiration og vigtigheden af tålmodighed med denne race!

Bliver Welshen aktiveret godt, har du også en sofa-ven om aftenen.

En veltilpasset Welsh vil slappe af, når familien gør det

 

 

 

 

Udstilling er en aktivitet en Welsh også udmærker sig i, den bevæger sig elegant og bør ikke være nervøs for fremmede, i denne forbindelse dommeren.

Det kræver dog også forudgående træning at møde op på en hundeudstilling hvis man ønsker en bedømmelse af sin hund på dagen og et relevant resultat. Ydermere er det ikke billigt at deltage, så forberedelse betaler sig.

At udstille sin hund, som jo er en skønhedskonkurrence, hvor hundens kvalitet bedømmes og dernæst placering i forhold til de øvrige hunde.

Det kræver at hunden vil vise sig og er i udstillings-trim på dagen.

Jeg står altid til klar med råd og vejledning angående dette, baseret på egne erfaringer, da udstilling for mig er toppen af kransekagen, så derfor min egen historie ad den vej:

Min første spaniel var bestemt ikke en udstillingshund men jeg syntes det var sjovt og spændende og deltog gennem flere år med de hunde, jeg havde uden nogensinde at stå "up front".

Hunden skal jo have en vis kvalitet for at få en god bedømmelse og ende i toppen. Jeg gik nu alligevel hjem med den bedste hund hver gang, min!

På en udstilling får man set  hunde af samme race og man får en snak med andre hundefolk, det kan man også lære af.

Jeg fik aldrig top-placeringer med mine Engelske Springer Spaniels, selvom nogle af dem gjorde det meget godt men konkurrencen var stor, dengang som nu.

Det gik bedre, da jeg fik min første Welsh, en elegant tæve, Ophelia.

Racen var/er ikke stor men hunden skal alligevel have en vis kvalitet for at ramme toppen. Det er ikke bare den bedste af de fremmødte, der vinder.

Det er altid dejligt at vinde men det er aldrig givet, da forskellige dommere har forskellige meninger om, hvad de sætter højt og hvad der er knap så afgørende for en god bedømmelse og placering.

Hundens form og humør spiller også ind, den skal ville vise sig og nyde det.

At bedømmelserne kan svinge fra udstilling til udstilling kan afholde en del fra at deltage men man må tage det sure med det søde og ikke lade sig slå ud, hvis det ikke går så godt som ventet. Alle kan have en dårlig dag.

Jeg havde overhovedet ikke gjort nogen form for forberedelse til min første udstilling, som derfor også nærmest var en katastrofe, så deltag i ringtræning, der tilbydes af DKK kredsene flere steder i landet.

Udstillinger arrangeres af Spanielklubben og Dansk Kennel Klub  forskellige steder i landet og flere gange årligt.

Får du lyst til mere, er der mange udstillinger i udlandet også.